Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Ο «ΚΑΣΤΑΣ» ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Ο «ΚΑΣΤΑΣ» ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Κόρη του βασιλιά των Βισαλτών Λυκούργου, ήταν η Φυλλίδα, που κάποτε στις εκβολές του Στρυμόνα γνώρισε τον Δημοφώντα. Το ζευγάρι έπρεπε να χωρίσει προσωρινά, με τον Δημοφώντα να υπόσχεται την γρήγορη επάνοδό του. Η Φυλλίς τον αποχαιρέτησε και του έδωσε ένα κιβώτιο (κίστις ή κάστις) ιερό, λέγοντάς του ότι περιείχε ιερά αντικείμενα και τα μυστήρια της λατρείας της Ρέας. Φαίνεται να ήταν τότε η πρώτη φορά, που τα μυστήρια έφευγαν από τον ιερό τόπο της Βισαλτίας. Έφυγαν από που; Από τον πατροπαράδοτο ιερό χώρο των Εννέα Οδών και μετέπειτα Αμφίπολης, αυτόν που ακόμα και σήμερα ονομάζουμε «ΚΑΣΤΑΣ»!
Στον ίδιο μύθο αναφέρεται ότι επειδή εννέα φορές κατέβηκε η Φυλλίδα στην παραλία, για να προϋπαντήσει τον Δημοφώντα που δεν ερχόταν, γι αυτό ονομάστηκε η πόλη ΕΝΝΕΑ ΟΔΟΙ. Ο κρατήρας αποδεικνύει ότι δεν έγινε έτσι. Κατά το τελούμενο της παράδοσης, η πόλη είχε από τις εννέα μούσες ήδη το όνομά της. Μας το δείχνουν οι 9 μπίλιες επάνω στο κιβώτιο και το λουλούδι με τα εννέα άνθη μπροστά από τη Φυλλίδα. Τα ηλιακά σύμβολα που στολίζουν τον ίδιο κρατήρα, ομολογούν την άλλη φύση του ιερού τόπου, που ήταν η Ηλιολατρεία.
Άμα γράψω βέβαια, ότι ο Δημοφώντας φοράει τον παραδοσιακό μανδύα γάμου των Βισαλτών, εύλογα θα ρωτήσετε πως το ξέρω. Μην ξεχνάτε ότι είμαι ΒΙΣΑΛΤΗΣ.
ΥΓ. Προέτρεψα στο παρελθόν, μια απόλυτα «γραφική» αλλά και ύποπτη ανασκαφική ομάδα, να υποκλιθεί στο χώρο, να δηλώσει αναρμόδια και να αποσυρθεί, γιατί μόνο έτσι κατ εμέ θα κατάφερναν να σώσουν την αξιοπρέπειά τους. Δεν το έκαναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου