Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΡΕΑ

Asterios Tsintsifos

ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΡΕΑ
Υπάρχει ένα κεντρικό πρόσωπο, το οποίο όταν οι παραστάσεις είναι σύνθετες, δέχεται τιμές. Στο όνομα αυτής της γυναίκας, γίνονταν οι μυήσεις στα Καβείρια μυστήρια. Στο νόμισμα που έβγαλα πρόσφατα (1), η «Τύχη» είναι ξέχωρη από την υπέρτατη ΜΗΤΕΡΑ ΡΕΑ και κουβαλά τα αγαθά των μυστηρίων. Στέκει δίπλα με την ναυτική προστασία που φανερώνει το πηδάλιο καραβιού και το κέρας της Αμάλθειας με ευχές στους μυημένους. Η θεά ταυτισμένη με την απανταχού αρχιέρειά της Ολυμπιάδα, στεφανώνεται από τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο Σεβήρο, που ταυτίζει τον εαυτό του στον Μέγα Αλέξανδρο.
Σε ανάλογη παράσταση, η ΡΕΑ ψηλά στην ιεραρχία, στεφανώνεται από 3 Τύχες σε νόμισμα της Ταρσού (2). Αυτές ονοματίζονται στο νόμισμα, ταυτισμένες με ΚΙΛΙΚΙΑ, ΙΣΑΥΡΙΑ και ΛΥΚΑΟΝΙΑ. Και στις δυο περιπτώσεις ο μισοβυθισμένος υπό μύηση παρακολουθεί και συμμετέχει. Στις επίσημες περιγραφές, μη ξέροντας τι να τον κάνουν, τον βάπτισαν ποτάμιο θεό!
Γιατί μας δείχνει τα χέρια της (3) η θεά; Την απειλούν με τόξο και τα σήκωσε ψηλά; Είναι η αρχή για να μας μουτζώσει με τα δυο χέρια; Μας δείχνει ότι τα έπλυνε; Τι συμβολισμό θέλει να περάσει;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου