Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΙ

ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΙ
Σε πολλά από τα νομίσματα Φιλίππου και Αλεξάνδρου που κόπηκαν στην Αμφίπολι, παρατηρούμε ένα σύμβολο, όπου ένα όμικρον εμπεριέχεται σε ένα λάμδα (1). Αυτό θέλει να πει, ότι εκεί στην Αμφίπολι υπήρχε λατρεία του Ήλιου! Πως αυτή διεκπεραιώνονταν, είναι μια άλλη ιστορία. Απόλυτα σίγουρα είναι, ότι υπήρχε εκεί ο κατάλληλος ναός. Ακόμα εκεί είναι αυτός και για να τον αποκαλύψουν, κανένας δεν φαίνεται να έχει την διάθεση.
Το λάμδα βέβαια από μόνο του συμβόλιζε τον Ήλιο και υπήρχε σε όλα τα ιερά νομίσματα της Αμφίπολης (2). Με το όμικρον που συμβόλιζε τον δίσκο του Ήλιου, δείχνει λατρευτικό κέντρο! Αναπαρασταίνει τον κυκλικό περίβολο, αφού εκεί μέσα ήταν αυτό το κέντρο, αλλά και το στρογγυλό άνοιγμα στο μετώπιο του ναού (3). Ουσιαστικά δηλαδή, το σύμβολο είναι αναπαράσταση του εμπρόσθιου επάνω τμήματος του ναού, όπως πεντακάθαρα φαίνεται στο νόμισμα (3).
Ο ναός του Ήλιου στην Αμφίπολι, είχε και κάτι άλλο που δεν υπήρχε αλλού. Ήταν και τόπος λατρείας – προσκυνήματος του Αλέξανδρου Ήλιου. Η ταύτιση του Αλεξάνδρου με τον Ήλιο, υπήρξε από τις επικρατέστερες κυρίως στα Ρωμαϊκά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου