Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ – ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΩΝ ΠΟΛΙΣ

ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ – ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΩΝ ΠΟΛΙΣ
ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ πόλις, όπως μας υποδεικνύει η επιγραφή του νομίσματος από την Αμφίπολι. Ποιες Ουρανίδες είναι αυτές; Η Ρέα και η Μνημοσύνη, που με τα δικά της γνωρίσματα η κάθε μια ταυτίζονται στο νόμισμα! Αδελφές και κόρες του Ουρανού και της Γαίας. Εννέα μέρες συνευρίσκονταν η Μνημοσύνη με τον Δία στην Πιερία, ώστε να γεννηθούν οι εννέα μούσες.
Ήκεις, ω ποταμού παι (Ρήσος), ήκεις, επλάθης Φρυγίαν προς αυλάν άσπαστος, επεί σε χρόνω Πιερίς μάτηρ ό τε καλλιγέφυρος ποταμός πορεύει Στρυμών, ός ποτε τας μελωδού Μούσας δι’ ακηράτων δινηθείς υδροειδής κόλπων, σαν εφύτευσεν ήβαν».
Ήρθες του ποταμού εσύ γιε, στη φρυγική σκηνή μας τώρα, καλόδεχτος, και σ’ οδηγούν εδώ η μάνα σου η Πιερίδα κι ο ποταμός με τα όμορφα γεφύρια, ο Στρυμόνας, που κυλάει τα νερά του μέχρι τον κόρφο της πανώριας Μούσας που τραγουδάει και που έφερε στον κόσμο εσένα.
Πιερία βέβαια, αυτή εκεί στην Αμφίπολι, όπου μέχρι σήμερα από εκεί και ανατολικότερα έτσι ονομάζεται. Εξ ου και ο Πιερικός κόλπος ή αλλιώς Στρυμονικός. Θα πρέπει βέβαια να δούμε και την ονομασία Εννέα Οδοί από άλλη σκοπιά. Από την σκοπιά των μουσών, που η κάθε μια στο δικό της δρόμο διέδωσε τα χαρίσματά της. Εννέα Οδοί – Αμφίπολις, πόλις των μουσών λοιπόν, αλλά και της μητέρας Μνημοσύνης! Αυτή που την αναγνωρίζουμε από τη σφαίρα του ουρανού που έχει κοντά της. Αυτό θα πει: Ορφέας, παιδί μούσας Καλλιόπης, δηλαδή Εννιαοδίτης – Αμφιπολίτης! Ρήσος, παιδί μούσας Κλειούς, το ίδιο δηλαδή.
Τι γίνεται εκεί στην Αμφίπολι ρε παιδιά; Σαν πολλοί δεν μαζεύονται; Που τους βάλανε όλους αυτούς τότε και ακόμα περισσότερους; Πολύ συνοπτικά αυτά που έγραψα, όμως στην παρούσα φάση έτσι πρέπει. Προέχει το γκρέμισμα των φαύλων στη Βεργίνα, ώστε μετά να απολαύσουμε τα της Αμφίπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου