Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Η «ΟΥΡΑΝΙΔΑ» ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η «ΟΥΡΑΝΙΔΑ» ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Το προπερασμένο καλοκαίρι στον ΛΕΝΤΑ της Κρήτης, ο ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ του ΝΑΥΣΙΝΟΟΥ, σε περίπατό του βρήκε ένα αγαλματίδιο (1). Φορούσε τη φορεσιά της Αθηναϊκής κόρης (6), μαζί και την διαγώνια λωρίδα. Είχε τα μαλλιά βοστρύχους, όπως και η απανταχού ΟΥΡΑΝΙΔΕΣ (2,4,5,6). Φορούσε πόλο στα μαλλιά (7) και οι βόστρυχοι ήταν 9 (7), έχοντας κι αυτό τη δική του σημασία! Το σπασμένο χέρι, όπως αργότερα ενημερώθηκε ο Αδριανός από την αρχαιολογική υπηρεσία όπου το παρέδωσε, βρέθηκε στο ίδιο μέρος και κρατούσε ένα ΠΟΥΛΙ! «Δεν μπορούμε να διακρίνουμε τι πουλί είναι» του είπαν! Φαντάζομαι να εννοούσαν πουλί που πετάει και όχι το άλλο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μέχρι το πουλί φτάνει η γνώση τους.
Θα έπρεπε να το ξέρουν γιατί ανήκει στη δουλειά τους. Η ΟΥΡΑΝΙΔΑ και δεν έχει σημασία πως θα την αποκαλέσουν, κρατά περιστέρι, όπως άλλη κόρη της ακρόπολης κρατά (2) και όπως το νόμισμα δείχνει σε παράσταση Μύησης! ΜΟΝΟ περιστέρι λοιπόν. Το θέμα όμως είναι αλλού. Εκεί, που με αυτά τα μυαλά η αρχαιολογία, ποτέ δεν θα μπορέσει να το ολοκληρώσει. Διαχρονικά μέσα στους αιώνες, από Κρήτη (1), Αθήνα (2,6), Μακεδονία (4,5), Κιλικία (3) και αλλού, κάτι συγκοινωνούν υπήρχε! Κάτι που σαν δίχτυ απλώνεται και ερμηνεύει τα απανταχού ευρήματα.
Τι ακριβώς ήταν οι ΟΥΡΑΝΙΔΕΣ; Τι συμβόλιζε η λωρίδα στο στήθος; Τι συμβόλιζε η ανάσυρση του φορέματος που οδηγεί σε χορό; Γιατί κρατούσε περιστέρι; Γιατί έφερε πόλο; Με ποιά ιδιότητα μυεί; Αισθάνομαι ότι καταντώ γραφικός, αλλά αρχαιολογία κύριοι και προπάντων κυρίες «ειδικοί», δεν είναι το τσαλαβούτημα σε ρηχά νερά. Τα ρηχά νερά έχουν το αποτέλεσμα που με αναγκάζει να σας μαλώνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου