Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Η «ΑΛΤΙΣ» ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η «ΑΛΤΙΣ» ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Θα παραφράσουμε το παρακάτω κείμενο, προσαρμόζοντάς το στα Μακεδονικά δεδομένα.
«Σύμφωνα με τη μυθολογία τα όρια της Άλτεως τα καθόρισε ο Ηρακλής προς τιμή του Δία και ο κοντινός λόφος ονομάστηκε «Κρόνιον όρος» προς τιμή του Κρόνου. Τα όρια της Άλτεως καθορίζονταν από περίβολο μέσα στον οποίο βρίσκονται τα κυριότερα θρησκευτικά οικοδομήματα και αναθήματα του ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ έξω από αυτόν οι κατοικίες των ιερέων, τα λουτρά, οι χώροι προετοιμασίας των αθλητών και οι ξενώνες».
Σύμφωνα με τον άγνωστο μύθο της ΒΙΣ – ΑΛΤΙΑΣ τα όρια της Άλτεως τα καθόρισε, γιατί όχι ο Ηρακλής, προς τιμή του Δία και ο κοντινός λόφος ονομάστηκε «………» (δεν τον λέμε ακόμα) προς τιμήν του Ήλιου. Τα όρια του Άλτεως καθορίζονταν από ΠΕΡΙΒΟΛΟ, μέσα στον οποίο βρίσκονται τα κυριότερα θρησκευτικά οικοδομήματα και αναθήματα του Ηλιακού ιερού, ενώ έξω από αυτόν οι κατοικίες των ιερέων, τα λουτρά, οι χώροι προετοιμασίας για τις διάφορες τελετουργίες, οι υπόλοιποι ναοί, τάφοι επιφανών και γιατί όχι, ξενώνες.
ΥΓ. Δεν ξέρω πως θα αντιδρούσατε εσείς φίλοι μου, αν ένα ανοιχτό βιβλίο, οι αναρμόδιοι της ανασκαφής, το αντιλαμβάνονταν θεόκλειστο. Θα τους πρότεινα ακόμα μερικές ΒΙΣ – ΑΛΤΙΚΕΣ λέξεις, μπας και η σβηστή μηχανή τους πάρει μπροστά. Β – ΡΕΑ, ΒΕΡ – ΓΑΙΑ, ΛΑΕΙΤΙΑ, ΛΑΑΙΑ, ΖΑΙΕΛΑΙΟΙ. Ξέρω βέβαια, ότι ο κόπος είναι μάταιος. Αυτοί θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν τις ανοησίες, όσο εσείς πρόθυμα θα τις ακούτε. Η αεροφωτογραφία δείχνει έναν από τους δεκάδες τεράστιους αρχαιολογικούς χώρους της ΒΙΣ – ΑΛΤΙΑΣ. Και τι δεν θα έδιναν οι Σκοπιανοί, να είχαν μόνο έναν από τους δεκάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου