Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΒΡΕΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΒΡΕΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ
Η ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, υπήρξε χώρος ΡΕΑΣ. Όχι χωρίς λόγο, γιατί ένας από αυτούς ήταν τα εύφορα εδάφη εκεί. Σαν κόρη της Γαίας, σιγά – σιγά ταυτίστηκε με αυτή και θεωρούνταν δύναμη αστείρευτης γονιμότητας. Σύμβολα της Μητέρας των Θεών, όπως αποκαλούσαν την Ρέα οι Θράκες, ήταν ο Ήλιος και η Σελήνη μαζί, χωρίς η Ρέα να ήταν ούτε ήλιος ούτε σελήνη. Κατά συνέπεια, το κατ εξοχήν σύμβολο της μητρώας (Ρέας) λατρείας, αποτελεί ο ήλιος με τη σελήνη, που παραπέμπουν στα ελευσίνια και Καβείρια μυστήρια. Μόνη της η Σελήνη, όπως αποκαλύπτει το λυχνάρι (2), τον ίδιο ρόλο εξυπηρετεί. Τον ίδιο χώρο, όπως αποδείξαμε σε παλαιότερη ανάρτηση, προσδιορίζει και ο λέοντας της Αμφίπολης που ανήκε στην ΡΕΑ. Το ίδιο προσδιορίζουν και οι απανταχού γιγάντιοι λέοντες.
Το μοναδικό αρχαϊκό Αθηναϊκό νόμισμα, που φέρει ΜΟΝΟ σελήνη (1), κόπηκε στην Αμφίπολι, τότε Εννέα Οδούς και σε εδάφη της Βισαλτίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όλα τα άλλα αρχαϊκά Αθηναϊκά νομίσματα, άλλων περιοχών του Παγγαίου, είχαν μόνο κλαδί ελιάς (2). Αργότερα αυτά τα δυο συγχωνεύτηκαν στο γνωστό Αθηναϊκό σύμβολο (3). Να σημειώσουμε εδώ, ότι αρχαϊκά νομίσματα οι Αθηναίοι, έκοβαν ΜΟΝΟ στην επικράτεια του Παγγαίου!!! Συνέχεια η σελήνη των Αθηναίων, βρήκε το 444 π. Χ. στην νεοσύστατη κληρουχία του Περικλή ΒΡΕΑ.
Βέβαια ο χώρος της Ρέας, επισημαίνονταν και από νομίσματα του τοπικού φύλου ΖΕΛΑΙΩΝ (4), ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ του Αλεξάνδρου Α΄(5), ΘΑΣΙΤΩΝ κ. ά., πάντα στην ίδια περιοχή. Στα Ελληνιστικά χρόνια βέβαια, η Σελήνη γνώρισε έξαρση εμφανίσεων, αφού την βρίσκουμε σε δεκάδες νομισματικούς τύπους (6), πάντα στην Αμφίπολι!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου