Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΔΕΣΣΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ (ΞΑΝ

ΕΔΕΣΣΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ (ΞΑΝΑ)
Θα μπορούσα να το κάνω πιο απλό, όμως και η πιο απλή νομισματική ερώτηση, είναι βουνό για τους αρχαιολόγους. Γιατί λοιπόν η επιγραφή ΕΔΕΣΣΑΙΩΝ (1) είναι μέσα σε στεφάνι; Πάει να πει κάτι αυτό; Τι θα έπρεπε να είναι αυτό, για να αξίζει να μπει μέσα σε στεφάνι;
Στη δημοκρατική Ρώμη του 1ου π. Χ. η Πέλλα (3) με την ιδιότητα της πρωτεύουσας και η Αμφίπολι (4) σαν οικονομικό κέντρο και γενέτειρα του Αλεξάνδρου, ήταν τα ονόματά τους μέσα σε στεφάνι. Η μεταβολή του πολιτεύματος και η αλλαγή πολιτικής στη Μακεδονία, έδωσε το στεφάνι στην Έδεσσα και μόνο σ αυτή!!! Η Πέλλα όπως προείπαμε έγινε Ρωμαϊκή αποικία, ενώ η Αμφίπολι που συνέπραξε με τον Βρούτο και Κάσσιο, τιμωρήθηκε.
Μόνο τα ονόματα ΠΡΩΤΩΝ έμπαιναν σε στεφάνι και για τον Αύγουστο η ΠΡΩΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ήταν η Έδεσσα. Πρώτος ήταν κι ο ίδιος, όπως το βλέπουμε περίτρανα σε νόμισμά του (2). Κάθε άλλο αποδεικτικό υλικό περιττεύει!!! Ακόμα και τα κατσίκια – κατσικάκια δεν χρειάζονται. Ούτε τα πάμπολλα άλλα. Κανένας τότε δεν ήξερε τη Βεργίνα. Ανακαλύφθηκε τώρα τελευταία για να τρελάνει την ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου