Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΗΣ ΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ +1

Ο ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΗΣ ΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ
Μια φορά και έναν καιρό, υπήρχε ένας πιστός υπηρέτης των ανθρώπων, που όμως απέκτησε και ιερή ιδιότητα. Λόγος γίνεται για τον μπαμπουίνο με το γαλάζιο χρώμα, χρώμα που στα Μινωικά χρόνια ήταν ιερό. Ήταν αυτός που το 1600 π. Χ. προσφέρει κρόκο στην καθιστή Ρέα που την προστατεύει γρύπας. Με την ανατολή του ήλιου γαύγιζε και στον Αιγυπτιακό πολιτισμό, ήταν υμνητής του Ρα (Ήλιος) και ταυτιζόταν σε μία από τις τρις μορφές του στον θεό Θροθ (Throth) ή Ταχούτι, που στο Ελληνικό πάνθεο ήταν ο Ερμής. Ήταν επιφορτισμένος στην Αιγυπτιακή μυθολογία με την διατήρηση του σύμπαντος και συνόδευε στην βάρκα τον Ρα. Συνδέθηκε επίσης με την μαντική τέχνη και τη μαγεία.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Ο ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)
Μπορεί άραγε να συνδεθεί ο μπαμπουίνος των Μινωικών χρόνων και ο Αιγυπτιακός όπως τους παρουσίασα εχθές, με αυτόν που απεικονίζουν τα νομίσματα της Αμφίπολης (1,2); Βέβαια, τα ιερά νομίσματα με τον μπαμπουίνο, παραπέμπουν στο ιερό που προϋπήρχε του μνημείου της Ολυμπιάδας. Αυτό για την μορφή που είχε, μόνο να την υποψιαστούμε μπορούμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως, ότι η λειτουργία του ήταν η ίδια, με αυτή που συνέχισε η Ολυμπιάδα. ΚΕΝΤΡΟ ΗΛΙΟΛΑΤΡΕΙΑΣ, όπως φανερώνει το πίσω μέρος των νομισμάτων και συσχετισμός με τη ΡΕΑ – ΚΥΒΕΛΗ, όπως και την μαντική τέχνη από το μαντείο του Διονύσου.
Τα νομίσματα με τον μπαμπουίνο ή αλλιώς τα νομίσματα του Ήλιου, που το θέμα τους σε όλη την αρχαιότητα υπήρχε μόνο στην Αμφίπολι, αρκούν από μόνα τους να δώσουν ταυτότητα στο μνημείο. Ο πολύ συγκεκριμένος ρόλος του ζώου, αλλά και η επιβεβαίωση του οπισθότυπου, δίνουν το συντριπτικό στοιχείο, που από τα μεταγενέστερα νομίσματα (3) ξαναεπιβεβαιώνεται. Λατρεία του ΗΛΙΟΥ λοιπόν, σε ένα από την Ολυμπιάδα «ανακαινισμένο» μνημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου