Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ
Αν κάποιος θέλει να μελετήσει τους χιλιάδες συμβολισμούς που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να εκφραστούν, τότε υποχρεωτικά πρέπει να τους αναζητήσει στα νομίσματα. Είναι η εφαρμογή αυτού που όλοι λέμε «μια εικόνα, χίλιες λέξεις». Από αυτή την οπτική γωνία, δεν είναι έκπληξη η καινούργια ιστορία, που μας «σερβίρουν στο πιάτο» τα νομίσματα. Την έγραψαν οι ίδιοι οι αρχαίοι με εικόνες και δεν μπορούν αναρίθμητα γραπτά να την αντικαταστήσουν!!!
Εδώ είναι και το πρόβλημα. Τι γίνεται αν ποτέ κανείς δεν έσκυψε πάνω στα νομίσματα; Τι γίνεται αν η μοναδική πληροφόρηση, έρχεται από γραπτά ή αλλιώς «πηγές»; Η απάντηση υπάρχει ήδη και πολύ από εσάς φίλοι μου την αντιληφθήκατε. ΝΟΜΙΖΑΜΕ ότι ξέραμε ιστορία. Δέχομαι πολλές φορές την τυποποιημένη ερώτηση «πιά πηγή αναφέρει αυτό που λες». Δεν είναι παρεξηγήσιμο από κάποιον που ξέρει μόνο τον δρόμο των «πηγών», όμως κάποτε θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να συνεννοηθούμε. Κάποτε πρέπει και το νόμισμα να θεωρείται «πηγή» κι ας είναι άγραφη. Στην καινούργια αυτή «πηγή» λοιπόν, προσκρούουν όλες οι παθογένειες των γραπτών «πηγών», η μεγαλύτερη των οποίων είναι η παντελής απουσία τους από αναρίθμητα γεγονότα.
Οι τρις εικόνες στα νομίσματα, αντιστοιχούν σε τρις χιλιάδες λέξεις, που δυστυχώς δεν είναι πουθενά γραμμένες. Απαντούν και στην απορία κάποιων που αναρωτιόνται: Μα είναι δυνατόν ένα τόσο μεγάλο έργο στην Αμφίπολι, να μην το αναφέρουν οι «πηγές»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου