Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΛΥΝΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ +2+ 3 Τέλος

ΟΛΥΝΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ (ΠΑΛΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ)
Την παράσταση με το άλογο και τον αετό, όπως την είδαμε εχτές, την χρησιμοποιούσαν οι Χαλκιδαίοι στην πόλη από όπου έφυγαν (1), με τη διαφορά ότι η επιγραφή εκεί ήταν ΧΑΛΚ[ΙΔΕΩΝ] και όχι ΟΛΥΝ[ΘΟΥ]. Ήταν δηλαδή αυτή η παράσταση φερτή στην Όλυνθο της Χαλκιδικής. Υπάρχουν ακόμα δυο ενδείξεις και μια απόδειξη, ότι το συγκεκριμένο νόμισμα προερχόταν από αλλού. Το Χ στο αρχαϊκό ευβοϊκό αλφάβητο γράφονταν Ψ (1) και είναι μια ένδειξη παλαιότητας. Η τεχνοτροπία του αλόγου στο ίδιο νόμισμα, ακολουθεί αυτήν του νομίσματος (6) που κόπηκε το 500 περίπου π. Χ.. Είναι η δεύτερη ένδειξη, που δίνει και ταυτότητα στο αρχαϊκό νόμισμα. Η απόδειξη όμως που πρέπει να αποκλείσουμε το (1) νόμισμα από την Όλυνθο της Χαλκιδικής, είναι το βάρος του!!! Η αλλαγή νομισματικού προτύπου, που εφάρμοσαν οι Χαλκιδαίοι στην νέα πόλη κατοίκησης, διαχωρίζει να παλιά από τα νέα νομίσματα. Το τετρόβολο (1) με 2,88γρ. στο Σαμιακό (Αττικοευβοϊκό) πρότυπο, είναι ακριβής υποδιαίρεση και άρα συμβατό με τα τετράδραχμα (2,3), που το βάρος τους είναι 17,3γρ. Τα αντίστοιχα τετρόβολα στην Όλυνθο της Χαλκιδικής (χτες), ζύγιζαν 2,4γρ., γιατί εκεί εφάρμοσαν το Μιλησιακό (Φοινικικό) πρότυπο βαρών, με βάρος τετραδράχμου στα 14,4γρ..
Η πανάρχαια παράσταση με το τέθριππο (2,3), μεταβιβάστηκε αργότερα στις Χαλκιδαϊκές αποικίες της κάτω Ιταλίας (4), όπως και στη μητρόπολη Χαλκίδα (5). Αετός και τέθριππο λοιπόν, που χαρακτήριζαν στους αιώνες την Χαλκίδα, γεννήθηκαν κάπου στο Παγγαίο!!! Δεν μένει παρά να τεκμηριώσουμε αυτό το κάπου, που είναι το ύψωμα 133, ακριβώς δίπλα στο μνημείο της Αμφίπολης.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΟΛΥΝΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ (ΤΕΛΟΣ)
Τόπος εύρεσης νομισμάτων των Θρακών Χαλκιδαίων και μοναδικός, είναι το ύψωμα 133 δίπλα στο μνημείο της Αμφίπολης. Τότε βέβαια, το μνημείο βρισκόταν στο δικό τους ζωτικό χώρο και αυτό επηρέασε την συμβολική των νομισμάτων τους. Αναφέρομαι στο μνημείο, που υπήρχε στο ίδιο μέρος και το οποίο ανακαίνισε η Ολυμπιάδα αργότερα. Τα ηλιακά σύμβολα (1,2,3), όπως και ο αετός (3), που πάλι τον ήλιο συμβόλιζε, υπήρχαν σε όλα τους τα νομίσματα. Ο Απολλώνιος χώρος που ήταν το μνημείο εκεί, έδωσε αργότερα στην Όλυνθο της Χαλκιδικής, το κατ εξοχήν νομισματικό της θέμα με τον Απόλλωνα και τη λύρα του (4). Επρόκειτο για τους ίδιους Χαλκιδαίους, που διωγμένοι από το Παγγαίο έφτασαν στη Χαλκιδική, όπου την Απολλωνία που τους παραδόθηκε, μετονόμασαν σε Όλυνθο.
Το ύψωμα 133, θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος στόχος για ανασκαφή, αν θα θέλαμε να αποκαλυφθούν σημαντικά πράγματα!!! Αντ αυτού, πάνω από είκοσι χρόνια ανασκάπτεται το χωριό Άργιλος, που ήταν ότι φτωχότερο έχει να επιδείξει το Παγγαίο γενικότερα. Για την Άργιλο όμως, σε επόμενη ανάρτηση.


Δείτε περισσότερες αντι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου