Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΛΥΝΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ +1

ΟΛΥΝΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ
Το Χαλκιδαϊκό νόμισμα της εικόνας μας, γράφτηκε κάποτε ότι κόπηκε στην Όλυνθο της Χαλκιδικής. Η ένσταση ήρθε μέσα από τους αρχαιολογικούς κύκλους και ήταν πολύ απλή. Πως είναι δυνατόν ένα κατά πολύ παλαιότερο του 479 π. Χ. νόμισμα, να κόπηκε από τους χαλκιδαίους στην Όλυνθο, τη στιγμή που η πόλη τότε παραδόθηκε από τον Πέρση Αρτάβαζο σε αυτούς. Υπάρχει αναχρονισμός και έτσι το νόμισμα αποχαρακτηρίστηκε. Χαλκιδαϊκό μεν, αλλά Θρακομακεδονικό αγνώστου τόπου κοπής!!! Κανένας δεν έψαξε να βρει τους Χαλκιδαίους, που από έναν άλλο τόπο ξεκίνησαν και έφτασαν στη Χαλκιδική το 479. Η ιστορία βέβαια τους αναφέρει και τους αποκαλεί Χαλκιδαίους της Θράκης, αλλά δεδομένα σε «πηγές» για αυτούς δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως στα νομίσματα και είναι ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα ιστορικής διαφυγής.
.
200 μέτρα από το μνημείο της Αμφίπολης, στο ύψωμα 133, υπήρχε η Όλυνθος του Παγγαίου. Ήταν πόλη των Ιχναίων και από τον 7ο π. Χ. αιώνα την αποίκησαν Χαλκιδαίοι. Κύρια απασχόλησή τους ήταν η γη. Ήλεγχαν την εύφορη ανατολική Βισαλτία, όπως και τα δυτικά της Κερκινίτιδας λίμνης. Η αρχαιότερη κληρουχία και η για πρώτη φορά επαγγελματική διακίνηση αγροτικών προϊόντων, ανήκε σ αυτούς.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΟΛΥΝΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)
Είναι ένα θέμα, το αν η Όλύνθος της Χαλκιδικής ονομαζόταν από πάντα έτσι. Το ιστορικό της πόλης δεν θίγει το θέμα, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί, ότι ανέκαθεν αυτό ήταν το όνομα. Αν αυτό ίσχυε, θα ήταν μέγα παράδοξο που ξεκινά από τον μύθο ίδρυσης της πόλης. Λέει αυτός, ότι ο Όλυνθος ήταν ένας από τους τρις γιους του Στρυμόνα και τα αδέλφια του ήταν ο Βράγγας και ο Ρήσος. Ο Όλυνθος σκοτώθηκε σε κυνήγι λιονταριού και στο σημείο εκείνο, ίδρυσε ο Βράγγας πόλη με το όνομά του. Ο τόπος στον οποίο αναφέρεται ο μύθος, καμιά σχέση δεν έχει με την Χαλκιδική. Το 479 π. Χ. ο Πέρσης στρατηγός Αρτάβαζος εκδιώχνει τους κατοίκους πόλης της Χαλκιδικής, οι οποίοι 90 στάδια βόρεια ιδρύουν την Απολλωνία!!! Ταυτόχρονα παραδίδει την πόλη στους Χαλκιδαίους και αρχίζει η αναφορά του ονόματος της Ολύνθου!!! Οι Απολλωνιάτες, από Απολλωνία έφυγαν και Απολλωνία ίδρυσαν!!! Οι Χαλκιδαίοι από Όλυνθο έφυγαν και Όλυνθο ίδρυσαν!!! Όλοι έκαναν αυτό, που έως και σήμερα θεωρείται φυσιολογικό. Στον νέο τόπο εγκατάστασης τίμησαν τον τόπο προέλευσής τους.
Με τον ερχομό τους οι Χαλκιδαίοι, έκοψαν τα πρώτα τους νομίσματα στη νέα πόλη. Το νόμισμα της οίκησης (1) που συμβολίζεται με την κολώνα, το άλογο των Χαλκιδαίων (1,2), τον αετό που στο ράμφος του κρατά φίδι (1,2) και με επιγραφή πλέον ΟΛΥΝ[ΘΟΣ] (1,2). Ο αετός αργότερα, θα είναι το κύριο γνώρισμα των νομισμάτων της μητρόπολης Χαλκίδας (3). Το ερώτημα όμως παραμένει. Από που ήρθαν οι Χαλκιδαίοι στην πόλη που τους παρέδωσε ο Αρτάβαζος;
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου