Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ, ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ, ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Δέχτηκα πολλά μηνύματα για να εξηγήσω, πως το νομισματικό εκθετήριο, δεν θα άφηνε την ανασκαφή να ξεπέσει. Θα το εξηγήσω όσο πιο συνοπτικά μπορώ.
Είναι τύχη για όλο το δήμο Αμφίπολης και περισσότερο για την Μεσολακκιά, αν το εκθετήριο γινόταν εκεί, που όλες οι λειτουργίες του μνημείου αποτυπώθηκαν στα αρχαία νομίσματα. Ο χρόνος αναλυτικής ξενάγησης 300 νομισμάτων θα ήταν πολύ μεγάλος και για τους απαιτητικούς θα διαρκούσε δυο ημέρες. Οι επισκέπτες «μυημένοι» τρόπον τινά πλέον, θα αντιλαμβάνονταν πολύ διαφορετικά την ιερότητα του χώρου. Σε αυτούς και μια απλή θέαση του μνημείου, έστω και στην κατάντια που είναι σήμερα, θα αρκούσε για να φανταστούν και να συνδυάσουν τις πληροφορίες που δέχτηκαν από το εκθετήριο. Θα φρόντιζαν με την αποχώρησή τους, ώστε όλο και περισσότεροι να επισκέπτονται την Μεσολακκιά. Η μοναδικότητα του εγχειρήματος σε ένα επίσης μοναδικό μνημείο, αλλά βέβαια και η δική μου αναντικατάστατη επί του παρόντος παρουσία, θα έφερνε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Συμπερασματικά λέμε, ότι θα δημιουργούνταν ένας ολοένα και αυξανόμενης έντασης, μοχλός πίεσης, που τελικά θα οδηγούσε την ανασκαφή στο τέλος της. Όχι μόνο αυτό. Θα έπαυε πλέον η Αμφίπολι να είναι απλά μια τουριστική στάση και τίποτα άλλο. Θα αποκτούσε αυτό που παντού είναι επιθυμία. Επισκέπτες διαρκείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου