Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πέντε Ελληνόγραφα νομισματοκοπεία είχε η Μακεδονία των Ρωμαϊκών χρόνων (Αμφίπολις, Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Βέροια, Θάσος) και πέντε Λατινικής γραφής που ήταν και αποικίες των Ρωμαίων (COLONIES ) – Philippi, Pella, Cassandreia, Dium, Pergamos).
Οι τέσσερις πρώτες αποικίες είναι γνωστές από πλήθος νομισμάτων που κόβονταν στο όνομά τους. Μια άλλη όμως ομάδα νομισμάτων που διέφερε, φαίνεται να μην προβλημάτισε αρκετά τους «ειδικούς». Μη ξέροντας που να τα τοποθετήσουν, κόντρα σε κάθε νομισματικό κανόνα, τα χρέωσαν στην αποικία των Φιλίππων. Αν ο αυτοκράτορας Γαλλιηνός (261 – 268 μ. Χ) δεν αποφάσιζε να εκδώσει αυτά τα νομίσματα, τότε πιθανότατα δεν θα γνωρίζαμε τίποτα για την 5η Ρωμαϊκή αποικία που ήταν η ΠΕΡΓΑΜΟΣ του Παγγαίου.
Ο «ειδικός» M. Amandry, βιβλιογράφισε λανθασμένα τα νομίσματα της Περγάμου στο «Le monnayage de la Res Publica Coloniae Philippensium». Έτσι ερμήνευσε τα αρχικά RPCP που απαντώνται πάνω στα νομίσματα, κάνοντας λάθος στο τέταρτο αρχικό που παρέπεμπε στην πόλη. Το σωστό είναι Res Publica Coloniae Pergamos. Άσχετα αν ο Amandry δεν είχε ποτέ προηγουμένως ακούσει για την Πέργαμο, για πολλούς λόγους που δεν ενδιαφέρουν εδώ, δεν έπρεπε να κατατάξει αυτά τα νομίσματα στους Φιλίππους.
Χάσανε λοιπόν οι αρχαιολόγοι μια ολόκληρη αποικία!!! Κύριο νομισματικό θέμα της χαμένης αποικίας, ήταν ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Άλλωστε εκεί υπήρχε Ηρώο προσκύνημα του Μέγα στρατηλάτη (ούτε γι αυτό γνωρίζουν οι «ειδικοί»). Τον απεικονίζουν θριαμβευτή (1) με τον τίτλο του γενάρχη (PARENTI) και ήρωα που εφορμά (2) στα λατινικά με τοπικό προσωνύμιο (HEROI AVLONITE).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου