Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ +(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Πολλές αρχαίες πόλεις είναι στην αφάνεια και ελάχιστοι τις γνωρίζουν, γιατί απλά δεν έκοβαν νόμισμα. Το νόμισμα, δεν αφήνει τη μνήμη καμιάς πόλης που το έκοβε να χαθεί. Η Νεάπολη της Χαλκιδικής, είχε την ατυχία να είναι συνώνυμη με την Νεάπολη του Παγγαίου (Καβάλα). Όταν πριν εκατό χρόνια, κάποια περίεργα νομίσματα ΝΕΑΠΟΛΙΤΩΝ ήρθαν στο φως, αυτά βιβλιογραφήθηκαν στο Παγγαίο. Τα ονομάζω περίεργα, γιατί θεματολογικά δεν ταιριάζουν καθόλου με τις Νεάπολης του Παγγαίου. Αυτό δεν προβλημάτισε τότε, αλλά και τίποτα δεν άλλαξε μέχρι σήμερα. Το νόμισμα της εικόνας μας, είναι σε δημοπρασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιγράφεται με τον λανθασμένο τρόπο.
Μικρή πόλη στο πρώτο πόδι (Παλλήνη) η Νεάπολις, βρισκόταν στον αντίποδα της Σκιώνης, στο εσωτερικό του ποδιού. Τα νομίσματά της ανήκουν στις εξαιρετικά μεγάλες σπανιότητες της αρχαιότητας. Το συγκεκριμένο, είναι το πρώτο που δημοπρατείται τα τελευταία τριάντα χρόνια, που εγώ παρακολουθώ τις δημοπρασίες. Ένα νόμισμα, μια πόλη λοιπόν και επίσης η ντροπή των αρχαιολόγων.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)
Είναι ενδιαφέρουσα η θεματολογία του νομίσματος, που όσον αφορά τον εμπροσθότυπο είναι μοναδική. Δυστυχώς η φθορά είναι έντονη, όμως αυτά που πρέπει να φανούν, φαίνονται. Οι βόστρυχοι εκατέρωθεν και ο κάλαθος, δείχνουν ότι πρόκειται για μαινάδα, όπως αυτή στο μνημείο της Αμφίπολης ή στις Τράλλεις της Μικράς Ασίας. ίσως να είναι και ιέρεια στην ίδια λατρεία. Το περιστέρι πίσω, συνδυάζεται γιατί έχει συμμετοχή στην τελευταία φάση της μύησης στα μυστήρια.
Πιστή αναπαράσταση λοιπόν της μαινάδας, υπάρχει μόνο σε αυτή τη σειρά των νομισμάτων της Νεάπολης, στην οποία εκτός από αυτό το χάλκινο, υπάρχει και ασημένιο. Θα μπορούσε άραγε αυτό το νόμισμα, να ρίξει λίγο περισσότερο φως στην ανασκαφή; Να δρούσε συνδυαστικά με άλλες πληροφορίες; Αναρωτιέμαι αν πρέπει τη γυναίκα στο νόμισμα, να την ονομάσουμε Καρυάτιδα και να βρούμε μια πιθανή σχέση αυτής με το περιστέρι. Ένα νόμισμα πάλι, μια ανασκαφή και πάλι η ντροπή των αρχαιολόγων.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου