Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ – ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ

ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ – ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ
Η Απολλωνία ανήκε σε μια σπάνια κατηγορία πόλεων, που από τους Μακεδόνες ήταν νεοσύστατες. 130 χιλιόμετρα από την Αττάλεια λοιπόν προς το εσωτερικό, στην επαρχία της Πισιδίας και στην σημερινή πόλη ULUBORLU, ο Αλέξανδρος ίδρυσε την Απολλωνία. Πέντε αιώνες μετά την ίδρυση, μνημονεύτηκε αυτή σε νόμισμα με πορτρέτο του Αλεξάνδρου και επιγραφή ΑΛΕΞΑΝΔΡΟC ΚΤΙCΤΗC ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΤΩΝ (1). Την πόλη έκτισε επάνω σε βραχώδη λόφο (εικόνα) που δέσποζε σε μεγάλη πεδιάδα. Πλάι από την πόλη, έρεε ο ΙΠΠΟΦΟΡΑΣ ποταμός που θεοποιήθηκε και απεικονίστηκε σε νομίσματα της Απολλωνίας (2).
Ο αρχικός πληθυσμός ήταν Λύκιοι, ενώ αργότερα εγκαταστάθηκαν εκεί βετεράνοι πολεμιστές του Αλεξάνδρου από τη Θράκη και τις Κολωνές της Τρωάδας. Την πληροφορία για τη σύσταση του πληθυσμού δίνουν νομίσματα με επιγραφή ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΤΩΝ ΛΥΚΙΩΝ ΘΡΑ[ΚΩΝ] ΚΟΛΩΝΩΝ (3).
Όπως φανερώνει το όνομα, αλλά και τα νομίσματα, υπήρχε εκεί ναός του Απόλλωνα (3) με έντονα Δωδωναία χαρακτηριστικά, όπως πάλι τα νομίσματα φανερώνουν (Δίας, κεραυνοί, αετός, τρίποδας, δρύινο στεφάνι). Δεν αποκλείεται δηλαδή, σαν Απολλώνιος χώρος που ήταν εκεί, να υπήρχε και χώρος χρησμοδοσίας.
Το κλασικό μοτίβο του Αλέξανδρου ιππέα, βρέθηκε εκεί λαξευμένο σε βράχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου