Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Η ΑΜΦΙΠΟΛΙ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ

Η ΑΜΦΙΠΟΛΙ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ
Ο Βαίτυλος (BETULUS) ήταν μετεωρόλιθος και θεωρούνταν ιερός λίθος. Του απέδιδαν θεϊκές ιδιότητες επειδή έπεσε από τον ουρανό και τον τιμούσαν σε ιερούς χώρους. Αποδίδονταν σε αυτόν τιμές με επίχριση κρασιού, λαδιού και αίματος, ενώ παράλληλα τον στεφάνωναν. Τον συνέδεαν με τη λατρεία του Κρόνου, του Δία και του Ήλιου κυρίως.
Σύμφωνα με την περιγραφή του Δαμάσκιου (Ισιδώρου βίος, βιβλ.348 β), οι βαίτυλοι διακρίνονταν από το χρώμα και το σχήμα τους. Περιγράφει λοιπόν βαίτυλο που κατέπεσε από τον ουρανό έχοντας σφαιρικό σχήμα: «υπόλευκος δε το χρώμα, σπιθαμιαία δε την διάμετρον κατά μέγεθος, αλλ΄ ενίοτε μείζων εγένετο και ελάττων και πορφυροειδής». Υπήρχαν όμως και μαύροι βαίτυλοι, όπως ο περίφημος της Κοίλης Συρίας που ήταν τυλιγμένος με ταινίες και αποτελούσε τόπο λατρείας του αυτοκράτορα Ηλιογάβαλου.
Ο πρώτος βαίτυλος σε νόμισμα, έρχεται από την Αμφίπολι του 4ου π. Χ αιώνα, είναι στολισμένος με ταινίες και είναι στην κορυφή του σκήπτρου που κρατά ο Δημιουργός. Το νόμισμα ανήκε στους ΟΥΡΑΝΙΔΕΣ όπως φανερώνει η επιγραφή και δεν μένει παρά να ψάξουμε για το που είναι το ιερό στο οποίο απευθύνεται το νόμισμα. Βάλτε όλοι μαζί ένα χεράκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου