Κυριακή 21 Μαΐου 2017

ΤΑ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

ΤΑ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
(απόσπασμα από το βιβλίο μου ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ που ετοιμάζεται)
Η συγχώνευση του Μ και του Ε σε ένα μονόγραμμα, συμβόλιζε την συμπαντική ροή ή ενέργεια, που καθόριζε την πορεία των πάντων. Το Μ (Μονάς) είναι η πηγή από όπου όλα ξεκίνησαν (Δημιουργός). Οι Πυθαγόρειοι με την μονάδα εννοούσαν τον θεό, το πρωταρχικό «Ον» ή το σύνολο όλων των όντων. Το Ε είναι το Δελφικό, που σχετιζόταν με την μύηση του ανθρώπου στο φως. Βρισκόταν στον ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, αλλά και όπου αλλού τελούνταν λατρεία του Ήλιου. Έτσι υπάρχει παντού εγχάρακτο μέσα στο μνημείο του «Καστά» στην Αμφίπολι, όπου υπήρχε περίτρανο κέντρο Ηλιολατρείας.
Έχουμε λοιπόν την Μονάδα και τα πέντε κοσμογονικά στοιχεία Γη, Αέρα, Νερό, Φωτιά και Αιθέρα (πεμπτουσία), σε ένα πανίσχυρο μονόγραμμα. Ήταν μια ευχή, που από τα Ελληνιστικά χρόνια, έως και τα Ρωμαϊκά, διατυπώνονταν επάνω στα νομίσματα.
Σε μια μόνο περίπτωση, το μονόγραμμα αυτό εμφανίζεται αντίστροφο (5). Το Ε είναι αριστερά από το Μ. Πρακτικά αυτό θα πει διακοπή της ροής και άρα θάνατο. Το θάνατο του ΦΙΛΙΠΠΟΥ, αφού το δικό του αρχικό γράμμα Φ υπάρχει στο ίδιο νόμισμα του Αλεξάνδρου που κόπηκε στην Αμφίπολι.
ΥΓ. Παρακαλώ την ανασκαφική ομάδα, να αποκαλύψει όλα τα εγχάρακτα μονογράμματα, που εντόπισε μέσα στο μνημείο της Αμφίπολης. Έχουν πολλά να εξιστορήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου