Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ΓΕΝΕΤΕΙΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

ΓΕΝΕΤΕΙΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
Ένας χρόνος πέρασε, από όταν αποκάλυψα μέσω των νομισμάτων την γενέτειρα του ΟΜΗΡΟΥ. Είναι μάλιστα και κεφάλαιο στο τελευταίο βιβλίο μου ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
Μεταφέρω αυτολεξεί από την Πάπυρος Larouse Brittanica. Έκδοση 2007, τόμος 35.
ΜΕΛΗΣ ο (αρχ.) ποταμός στη Σμύρνη, κοντά στον οποίο γεννήθηκε ο Όμηρος (από όπου και η προσωνυμία Μελησιγενής). Αργότερα, ο ποταμός προσωποποιήθηκε και θεωρήθηκε πατέρας του Ομήρου. Εικονίστηκε μάλιστα ως θεός σε νομίσματα της Σμύρνης (Στράβ. 12μ 554 και 14, 646).
ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΣΑΛΑ. Για ακόμα μια φορά ο «δαίμονας» της συνωνυμίας χτύπησε τους σύγχρονους ιστορικούς. Έτσι υπάρχει κι άλλος Μέλης ποταμός, στην Αμαστρίδα της Παφλαγονίας, ο οποίος επίσης προσωποποιήθηκε. Στο εμπρός δε μέρος του νομίσματος, υπάρχει το πορτρέτο του Ομήρου και μάλιστα με το όνομά του (ΟΜΗΡΟΣ). Με βάση το προσωνύμιο Μελησιγενής, το νόμισμα αυτό από την Αμαστρίδα, αρκεί για να υποδείξει την γενέτειρα του Ομήρου.
Εκτός τούτου όμως είναι και το θέμα του πορτρέτου, που καμιά άλλη πόλη πλην της γενέτειρας δεν έβαζε σε νομίσματά της. Έτσι βρίσκουμε τον Ηρόδοτο στην Αλικαρνασσό και τον Οδυσσέα στην Ιθάκη.
Προφανώς οι «Ομηριστές», δεν βαρέθηκαν να ακούνε ότι πολλές πόλεις ερίζουν για την καταγωγή του. Έτσι όμως δουλειά δεν γίνεται. Κάποτε κάποιος από το ακροατήριο πρέπει να σηκώσει το χέρι και να πει: Κύριε ομιλητή, τον Όμηρο γέννησε η ΣΗΣΑΜΟΣ και μετέπειτα ΑΜΑΣΤΡΕΙΑ στην ΠΑΦΛΑΓΟΝΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου