Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΔΕΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ




 ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΔΕΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ
Ισχυρίζεται κανείς ότι δεν υπάρχει και στις πόλεις ιεραρχία; Υπάρχει και μάλιστα στα αρχαία Ρωμαϊκά χρόνια, οι πόλεις σκοτώνονταν για την πρωτιά σε όλες τις επαρχίες. Ποια ήταν η δεύτερη τη τάξη πόλη της Μακεδονίας μετά την πρωτεύουσα Πέλλα; Τι θα γινόταν αν ξαφνικά εξαφανίζονταν από το χάρτη η Πέλλα; Η λογική λέει ότι θα αναλάμβανε η δεύτερη πόλη. Η λογική πάλι λέει, ότι αυτή θα ήταν η πρώην πρωτεύουσα. Πρακτικά έτσι και έγινε. Βέβαια η Πέλλα δεν εξαφανίστηκε, όμως έγινε Ρωμαϊκή πόλη. Το δικαίωμα της κοπής Ελληνόγραφων νομισμάτων (ΠΕΛΛΗΣ) μέχρι εκείνη τη στιγμή, έπρεπε να μεταβιβαστεί αλλού. Εκεί που μεταβιβάστηκε ήταν η Έδεσσα. Η Έδεσσα και μόνο αυτή ανέλαβε τη συνέχιση της νομισματοκοπίας. ΓΙΑΤΙ; Η Βέροια μπόρεσε να κάνει το ίδιο 50 χρόνια αργότερα και η Βεργίνα δεν φάνηκε πουθενά. ΓΙΑΤΙ;
Και μόνο η ιεραρχία των πόλεων, αρκεί. Για μένα και να απουσίαζαν οι αίγες από τα νομίσματα της Έδεσσας, η Έδεσσα ήταν παραπάνω από Βέροια και Βεργίνα. Ο λόγος γι αυτό ήταν η πρώην πρωτεύουσα ΑΙΓΕΣ που ταυτίζονταν εκεί.
ΥΓ. Η Βέροια έγινε πρωτεύουσα των Μακεδόνων το 37 μ. Χ.. Έτσι προστέθηκε κι αυτή στη λίστα των πρωτευουσών. Τη λίστα θα συμπληρώσει το 249 μ. Χ. η Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου