Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ


ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
Αποσπάσματα από το «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ»
…… Έδωσε λοιπόν εντολή στο Λύσιππο να φτιαχτεί χάλκινο άγαλμα αλόγου (2) και να τοποθετηθεί σε χώρο προσκυνήματος στη Μακεδονία. Αυτό έγινε στην Αμφίπολη και πιθανότατα διέταξε να ενταφιαστούν τα κόκαλα του αλόγου του, μέσα εκεί στο μνημείο (Καβείριο) που αποκαλύφθηκε πρόσφατα…….
…….Το 41 π. Χ., το Καβείριο ιερό και μνημείο της Αμφίπολης, θα καταχωθεί από τον Μάρκο Αντώνιο. Η λατρεία θα μεταφερθεί δυτικά στη Θεσσαλονίκη και μαζί το άγαλμα του Βουκεφάλα που δεν καταχώθηκε με το μνημείο. Η μεταφορά θα συμβολιστεί στο νόμισμα με τον Βουκεφάλα να είναι σε κίνηση (3). Σε στάση αγάλματος πάλι ο Βουκεφάλας (4), θα εξακολουθήσει να λατρεύεται στη Θεσσαλονίκη.
120 χρόνια θα κρατήσει αυτό στη Θεσσαλονίκη. Τότε ο Δομιτιανός αποφάσισε να μεταφέρει το άγαλμα του Βουκεφάλα στη Ρώμη. Το ήθελε για να κοσμεί τους νέους αγώνες (Καπιτώλια) που θέσπισε το 86 μ. Χ.. Αυτοί είχαν πρότυπο τα ΟΛΥΜΠΙΑ και έτσι είχαν άμεση σχέση με τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ. Μάλιστα για τους αγώνες αυτούς, έκτισε στάδιο Ελληνικού τύπου.
Η μεταφορά του αγάλματος, συμβολίστηκε πάλι σε νόμισμα με τον Βουκεφάλα σε κίνηση (1), με αναγραφόμενο μάλιστα το δρομολόγιο ΘΕΣΣΑΛΟΝ[ΙΚΗ] – ΡΩΜ[Η]. Αυτό βέβαια σε συνδυασμό με το ΟΜΟΝΟΙΑ που αναγράφεται μπροστά, δείχνει και τη διαμάχη, που εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ξέσπασε μεταξύ Θεσσαλονικέων και Ρωμαίων. Επικαλέστηκαν για την ΟΜΟΝΟΙΑ οι Ρωμαίοι στο νόμισμα, την ίδια την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου