Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Η ΣΗΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟ +2

Η ΣΗΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟ
Η Ηρώ και ο Λέανδρος είναι τα πρόσωπα μιας δραματικής ιστορίας στην Ελληνική μυθολογία. Η Ηρώ ήταν ιέρεια της Αφροδίτης η οποία κατοικούσε σε ένα πύργο στη Σηστό, στην ευρωπαϊκή ακτή του Ελλησπόντου. Ο Λέανδρος, ένας νεαρός από την Άβυδο, στην απέναντι όχθη του στενού, την ερωτεύθηκε, και κάθε βράδυ περνούσε κολυμπώντας τον Ελλήσποντο για να είναι μαζί της. Η Ηρώ με μόνη βοηθό την πιστή τροφό της, άναβε ένα λυχνάρι κάθε νύχτα στην κορυφή του πύργου της, για να τον οδηγεί, και, όταν έφθανε, τον υποδεχόταν η ίδια στην ακτή.
Πριν όμως ξημερώσει ο Λέανδρος επέστρεφε στη Άβυδο προκειμένου να επανέλθει το επόμενο απόγευμα. Το χειμώνα οι εραστές χώρισαν με την υπόσχεση να ξαναβρεθούν στις αρχές της άνοιξης. Παρά ταύτα το επόμενο απόγευμα το λυχνάρι βρέθηκε πάλι αναμμένο.
Ο Λέανδρος όταν τον είδε από την Άβυδο εξέλαβε το φως σαν ερωτική πρόσκληση και έπεσε στη θάλασσα, παρασύρθηκε από τα κύματα και πνίγηκε. Η Ηρώ μέσα στη θλίψη της έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε και αυτή. Αργότερα οι εραστές ξεβράστηκαν αγκαλιασμένοι στην ακτή, όπου οι κάτοικοι τους έθαψαν σε κοινό τάφο.
Οι αρχαίοι δεν αμφέβαλαν για την ιστορικότητα του γεγονότος. Ο γιατρός Αντίπατρος που έζησε στα τελευταία προ Χριστού έτη βεβαιώνει ότι είδε τον τάφο τους.
Το συμβάν αυτό εξύμνησαν κορυφαίοι ποιητές όπως ο Μουσαίος (5ος μ.Χ. αι) στο αριστούργημά του "Τα καθ΄ Ηρώ και Λέανδρον", ο Βιργίλιος, ο Οβίδιος, ο Μαρτιάλης και άλλοι.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΣΗΣΤΟΣ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) 2
Σύμβολο της δημιουργίας του κόσμου, έχοντας άμεση σχέση με την λατρεία του Ήλιου και άρα τα Καβείρια μυστήρια, ήταν ο ορθωμένος φαλλός. Συμβόλιζε ακόμα την γονιμότητα που κατά την μύηση στα Καβείρια, ήταν ευχή. Εκεί βρίσκεται η εξήγηση από τις στήλες στην Δήλο (εικόνα), αλλά και από τις στήλες του Ερμού με τον ορθωμένο φαλλό στη Σαμοθράκη.
Στο μύθο του Λέανδρου με την Ηρώ, αυτή ήταν ιέρεια της Αφροδίτης. Ακριβέστερο θα ήταν, ότι ήταν ιέρεια στο τοπικό Καβείριο. Τα νομίσματα της πόλης με περισσότερο αυτό του Ερμού (1) προδίδουν το ιερό των μεγάλων θεών στη Σηστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου