Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ο ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ο ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΗΣ
Σε πολλά από τα κείμενα του παρελθόντος, ανέσυρα από την ανυπαρξία δεκάδες πορτρέτα της Ολυμπιάδας. Υποτίθεται ότι αυτά δεν υπήρχαν, όπως υποτίθεται δεν υπάρχουν και πορτρέτα του Φιλίππου. Θα επικεντρωθούμε στην πόλη της Αμφίπολης, στην οποία οι πηγές αναφέρουν ότι θεοποιήθηκε και λατρεύτηκε. Μη έχοντας αυτόνομα νομίσματα στα Ελληνιστικά χρόνια η Αμφίπολη, η λατρεία αυτή έμεινε στην αφάνεια. Αυτό άλλαξε στην Ρωμαιοκρατία, τότε που η περί ου ο λόγος έκοψε δεκάδες νομισματικούς τύπους.
Στην παρεξήγηση των πορτρέτων δεν θα σταθούμε πολύ. Δυο φυσιογνωμίες σχεδόν όμοιες όπως του Φιλίππου (2,3,4,5) και του Ποσειδώνα (1,6), χρειάζεται η τρίαινα για να τους διαχωρίσουμε. Οι αρχαίοι την έδωσαν, οι νεώτεροι δεν το κατάλαβαν. Προσπερνάμε γιατί αλλού είναι τα σημαντικά.
Οι Αμφιπολίτες τίμησαν τον οικιστή πρώτο Τημενίδη στην πόλη τους Φίλιππο, με το ρόπαλο του Ηρακλή (3,4) που ήταν κύριο γνώρισμα των Τημενιδών. Το σημαντικότερο όμως ήταν, ότι στις άλλες κοπές είναι μαζί με τον Βουκεφάλα (2). Πλην ενός που έρχεται από την Πέλλα (5), όλα τα άλλα πορτρέτα του Φιλίππου είναι από την Αμφίπολη. Η εξαίρεση αυτή είναι λαμπρή, γιατί με το πίσω μέρος παραπέμπει άμεσα στο ιερό μνημείο του «Καστά». Έχει τον ταύρο του Διονύσου με το μονόγραμμα ΔΙ (Διονύσου Ιερό), όπως και το μονόγραμμα ΑΝΤ που παραπέμπει στον Βουκεφάλα. Χαρακτηριστικό είναι, ότι το ΑΝΤ υπάρχει στις κοπές με το Φίλιππο στην Αμφίπολη (2,3). Γεγονός απολύτως φυσιολογικό, γιατί Φίλιππος και Βουκεφάλας μοιράζονταν το ίδιο προσκύνημα. Θα σας θυμίσω ότι το ΑΝΤ βρέθηκε πολλαπλά στα μάρμαρα του μνημείου. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι, ότι το μονόγραμμα εμφανίζεται επιλεκτικά θα λέγαμε, μόνο σε αυτά τα νομίσματα. Το ΑΝΤ είναι μια λέξη με οκτώ γράμματα που δείχνει Βουκεφάλα και την οποία θα αποκαλύψω μόνο, αν μου το ζητήσουν, η κυρία Περιστέρη ή ο κύριος Λεφαντζής. Σίγουρα θα ανυπομονεί να το μάθει και η κυρία Κοτταρίδου της άγονης αλλά πλούσιας Βεργίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου