Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΚΑΒΕΙΡΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΟΔΗΓΟΣ

ΤΟ ΚΑΒΕΙΡΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΟΔΗΓΟΣ
Στην πόλη Καλλάτια στον παραδουνάβιο Πόντο, σε έναν πολύ πρωτότυπο οπισθότυπο νομίσματος με την επιγραφή ΚΑΛΛΑΤΙΑΝΩΝ, υπάρχει ένας περίεργος ρόδακας ή αστέρι με 16 ακτίνες. Το μόνο βέβαιο είναι, ότι αυτό έχει να κάνει με την Καβείρια λατρεία. Μπορεί να είναι μια πρωτότυπη παράσταση Καβείριου ιερού, που αν αγνοήσουμε τις ακτίνες διακρίνουμε το δηλωτικό των μεγάλων θεών θήτα (Θ). Υπάρχει όμως και ο ιερός αριθμός 16, όπως προκύπτει από τις ακτίνες.
Θα μπορούσε αυτό να ήταν αναπαράσταση του ιερού της Αμφίπολης, αν υποθετικά ο μέσα ιερός κύκλος που δεν αποκαλύφθηκε ακόμα, ήταν ισομεγέθης με την κυκλική δεξαμενή του Καβειρίου των Δελφών ή των Σταγείρων, που και τις δυο είδαμε πρόσφατα. Η περίμετρος τότε της δεξαμενής, πολλαπλασιαζόμενη με το 16, θα μας έδινε ακριβώς την περίμετρο του περιβόλου στην Αμφίπολη (497 μ.)!!!
Δεν ήταν παράξενο για την εποχή εκείνη, το ιερό της Αμφίπολης που προσωποποιούνταν στην Ολυμπιάδα, να είναι πρότυπο για πολλά άλλα. Άλλωστε έχουμε ακόμα και απόλυτη αντιγραφή στο δίδυμο ιερό της Περγάμου. Πέρα αυτών, η Καλλάτια ήταν μέγα κέντρο Καβείριας λατρείας, με την Ολυμπιάδα να υπάρχει διαχρονικά στα νομίσματά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου