Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΜΦΙΠΟΛΙ. ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ

ΑΜΦΙΠΟΛΙ. ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ
Όλοι οι ενασχολούμενοι με το νόμισμα ξέρουν, ότι κατά την περίοδο 168 – 31 π. Χ. υπήρχαν στη Μακεδονία τρις τόποι κοπής νομισμάτων. Αυτοί ήταν Αμφίπολι (1), Θεσσαλονίκη (2) και Πέλλα (3). Είναι φυσικό, γιατί έτσι διδάσκεται. Το συμπέρασμα προέκυψε από τις τρις επιγραφές που κυκλοφορούσαν (ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΩΝ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΕΛΛΗΣ).
Πριν την ισχυρότατη απόδειξη που προέκυψε και δεν θα παρουσιάσω, υπήρξαν ισχυρότατες ενδείξεις, για το ότι όλα αυτά τα νομίσματα εκπορεύονταν από έναν τόπο κοπής και αυτός ήταν η Αμφίπολι. Θα αρκούσε βέβαια μόνο μια ματιά στις επιγραφές. Αυτές απευθύνονται στους κατοίκους της Αμφίπολης (ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΩΝ) και στης πόλεις μόνο, Θεσσαλονίκη (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) και Πέλλα (ΠΕΛΛΗΣ). Εκ πρώτης όψεως η διαφορά είναι αδικαιολόγητη. Γιατί να μην είναι και στην Αμφίπολι ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ. Αν υποθετικά πούμε ότι όλα αυτά κόβονταν στην Αμφίπολι, τότε πρόβλημα δεν υπάρχει. Στο όνομα των κατοίκων έκοβαν στην Αμφίπολι και για τις πόλεις Θεσσαλονίκη και Πέλλα, έκοβαν πάλι εκεί.
Αυτή η πρώτη παρατήρηση, με έσπρωξε να το ψάξω περισσότερο. Εντύπωση προκάλεσαν σε μένα τρία ακόμα πράγματα. Η ομοιογένεια στις παραστάσεις, τα κοινά και στις τρις επιγραφές μονογράμματα και ότι δεν φαινόταν να υπάρχουν τρία επίκεντρα τόπου εύρεσης. Έδειχναν να εκπορεύονται από έναν τόπο και από εκεί διαχέονταν σε όλη τη Μακεδονία. Τέσσερις ισχυρότατες ενδείξεις λοιπόν, που και χωρίς την απόδειξη θα αρκούσαν για το οριστικό συμπέρασμα. 
ΑΜΦΙΠΟΛΙ το ένα και μοναδικό νομισματοκοπείο της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου