Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΑΖΑΡΒΟΣ ΚΙΛΙΚΙΑΣ (2)

ΑΝΑΖΑΡΒΟΣ ΚΙΛΙΚΙΑΣ
Μητρόπολη της Κιλικίας, Μακεδονικό στρατιωτικό κέντρο και τόπος λατρείας των Καβειρίων μυστηρίων. Λάτρευαν την Ολυμπιάδα (2) τον Βουκεφάλα (1) και ήταν τόπος μύησης (1,3). Κάθε περιγραφή είναι φτωχή. Το βίντεο τα λέει όλα….
ΑΝΑΖΑΡΒΟΣ ΚΙΛΙΚΙΑΣ (2)
Από τις σημαντικότερες πόλεις της Κιλικίας, η οποία βρισκόταν σε συνεχή ανταγωνισμό με την Ταρσό για τα ιερατικά και όχι μόνο πρωτεία της επαρχίας. Ψηλά στην ακρόπολη της πόλης, υπήρχε το Καβείριο ιερό με τη δεξαμενή μύησης να σώζεται άθικτη (εικόνα). Στα Δεξιά η δεξαμενή έχει ένα υπερυψωμένο τμήμα. Εκεί καθόταν η ιέρεια κατά την διάρκεια της μύησης, Όπως ακριβώς την βλέπουμε να κάθεται στα νομίσματα. Η δεξαμενή στο νόμισμα συμβολίζεται με την περίμετρο του ίδιου του νομίσματος, όπου ο υπό μύηση κινείται κυκλικά. Με αυτή του την κίνηση, περνά από τις επτά φάσεις μύησης. Η φάση του τελικού εξαγνισμού με την ιέρεια να κρατά περιστέρι, το οποίο και θα ελευθερώσει, στο πρώτο νόμισμα.
Η ίδια δεξαμενή, υπάρχει και στους Δελφούς, η οποία παρουσιάστηκε σε πρόσφατο άρθρο. Το ερώτημα είναι: πότε θα αποχαρακτηρισθεί ο χώρος εκεί και από γυμνάσιο θα το πούνε Καβείριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου