Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΕΤΡΑΔΡΑΧΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ +(2)

ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΕΤΡΑΔΡΑΧΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Τα τετράδραχμα αυτά φέρουν απόλυτα ιερά σύμβολα, τα οποία μεμονωμένα ή συνδυασμένα, αποκαλύπτουν τα πάντα για το μνημείο εκεί. Τα σύμβολα αυτά είναι 14.
(1) ΙΣΟΣΚΕΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ : Με σταυρό στην αρχαιότητα συμβόλιζαν τον Θεό Ήλιο – Δία. Η ταύτιση τού σταυρού και τού Ήλιου μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί εάν επισκεφθεί κάποιος τα μουσεία στην Κρήτη όπου θα βρει πλήθος απεικονίσεων σταυρών και ήλιων σε λατρευτικά αντικείμενα. Πέρα από τα ιερά τετράδραχμα, πουθενά αλλού δεν έχει εμφάνιση ο σταυρός.
Στις πρώτες Ελληνικές διαλέκτους ο σταυρός λεγόταν ΚΑΡΟΣ από τη ρίζα ΚΑ, και αυτή η λέξη διασώζεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη ΚΑΡΟΣ = Κ - ΡΟΣ = CROSS, αλλά και στη λέξη «καρό» πού σημαίνει τετράγωνο ή ρόμβος. Ως εκ τούτου, το δάπεδο με τους ρόμβους που αποκαλύφθηκε μέσα στο μνημείο της Αμφίπολης, στοχευμένα παρέπεμπε στον Ήλιο.
Ο Ορφικός ύμνος στον Ήλιο, τον περιγράφει
Άκουσε μακάριε, πού έχεις μάτι αιώνιο και βλέπει τα πάντα, συ ώ Τιτάνα πού λάμπεις ωσάν χρυσός, πού βαδίζεις υψηλά, και είσαι το επουράνιο φώς.
Συ είσαι αφ’ εαυτού γεννημένος, ακαταπόνητος, των ζώων γλυκύ θέαμα και είσαι της μεν αυγής ο δεξιός γεννήτωρ της δε νυκτός ό αριστερός έχεις την συνένωση των εποχών και χορεύεις (κινείσαι κυκλικώς) με τέσσερα πόδια (ό δημιουργός των τεσσάρων εποχών του έτους), είσαι ταχύς, ορμητικός, πύρινος, με χαρωπό βλέμμα, διφρηλάτης και διέρχεσαι την οδό του απέραντου ρόμβου με περιστροφικές κινήσεις. Καθοδηγείς τους ευσεβείς ανθρώπους εις τις καλές πράξεις και εις τους ασεβείς επιδεικνύεις δυσμένεια. Συ έχεις χρυσή λύρα και σύρεις τον αρμονικό δρόμο του κόσμου. Επισημαίνεις τα καλά έργα, συ είσαι ό νέος που τρέφεις τις εποχές. Είσαι ό κυρίαρχος του κόσμου, ό αυλητής, διατρέχεις δια του πυρός και περιστρέφεσαι κυκλικώς, φέρεις το φως εμφανίζεσαι με ποικίλες μορφές, φέρεις την ζωή, είσαι καρποφόρος, ώ Παιάνα αειθαλή, αμόλυντος, πατήρ του χρόνου, ό αθάνατος Ζευς.
Καθαρός, πού λάμπεις εις όλους, είσαι το περιφερόμενο κυκλικώς μάτι του κόσμου, πού σβήνει και λάμπει με ωραίες φωτεινές ακτίνες.’
Δεικνύεις την δικαιοσύνη, αγαπάς το νερό. είσαι ό δεσπότης (ό κύριος) του κόσμου, ό φύλαξ της αληθείας, ο αιώνιος υπέρτατος, ό βοηθός εις όλους, είσαι ό οφθαλμός της δικαιοσύνης, το φως της ζωής,• ώ συ πού οδηγείς τους Ίππους και κατευθύνεις με λιγυρό μαστίγιο τέθριππο άρμα, άκουσε τους λόγους μου και φανέρωσε εις τους μεμυημένους γλυκεία και ευχάριστη ζωή.
ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΕΤΡΑΔΡΑΧΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ (2)
Η ΙΕΡΑ ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Τα Καβείρια μυστήρια, είναι και Πυθαγόρεια; Αναμφισβήτητα ο Πυθαγόρας ήταν μυημένος. Τι γυρεύουν τα σύμβολά του στα νομίσματα του Αλεξάνδρου της Αμφίπολης; Χωρίς αμφιβολία, αυτά είναι διάσπαρτα και μέσα στο μνημείο. Ο ομιλητής αναφέρεται στον σταυρό (Χ), στην Μονάδα (Μ), στο θήτα (Θ) και στο Δελφικό έψιλον (Ε). Μη γνωρίζοντας τα νομίσματα ο ομιλητής, ούτε και τι πρεσβεύει ο «Καστάς», περιγράφει με καλή ακρίβεια τα πιστεύω της οικογένειας της Ολυμπιάδας.
https://www.youtube.com/watch?v=Jwct5jTwk9g
https://www.youtube.com/watch?v=sqQf91ReH_g
https://www.youtube.com/watch?v=F7SEsk55-fM
https://www.youtube.com/watch?v=p6dNuF9kdQM
Ο Πυθαγόρας θεωρούσε την Τετρακτύν ιερά και προς αυτήν όρκιζε τους μαθητές του, με τον παρακάτω ιερό όρκο:
«ου μα τον αμετέρα γένεα παραδόντα τετράκτυν πάγαν αενάου φύσιος ριζώματα έχουσαν»
Η τετρακτύς ορίζετο απ αυτόν σαν αιώνια και απέραντη πηγή της φύσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου