Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΚΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ - ΜΟΝΑΧΟΥΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΚΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ - ΜΟΝΑΧΟΥΣ
Οι αρχαίοι Έλληνες χαράκτες, απεικόνιζαν αυτό που ήθελαν με συνέπεια, ακρίβεια και καλλιτεχνικότητα. Οι σημερινοί «ειδικοί» περιγραφείς, δεν έμαθαν ποτέ τους κανόνες των αρχαίων, δρουν στο περίπου και «πνίγουν» έτσι ιστορικές πληροφορίες.
Σε νόμισμα εξαιρετικά σπάνιο που δεν είναι καταγεγραμμένο, αντί φώκιες που απεικονίζονται (1) εκεί, ο περιγραφέας είδε δελφίνια (2). Το ότι γενικά μοιάζουν, δεν αποτελεί άλλοθι.
Description: Islands off Thrace, Thasos AR Hemiobol. Circa 500-480 BC. Two dolphins swimming in opposite directions, the one over the other; pellets around / Quadripartite incuse square. Le Rider, Thasiennes, 9; SNG Copenhagen 1020; BMC 18; HGC 6, 337. 0.42g, 8mm.
Απεικονίζεται εκεί, φώκια σε κυνήγι (επάνω) και φώκια που κοιμάται (κάτω). Δεν ξέρω αν στην περιοχή Νέας Περάμου στην Καβάλα, υπάρχουν ακόμα φώκιες, όμως το νόμισμα του 500 π. Χ. που κόπηκε εκεί, δείχνει ότι τότε υπήρχαν.
Ο αρχαιολόγος έδρασε στα πλαίσια μιας παιδικής υπεραπλουστευμένης νομισματικής επιστήμης, όπως αυτή λειτουργεί έως σήμερα. Δεν είναι το μοναδικό κρούσμα, υπάρχουν δεκάδες τέτοια. Στην περίπτωσή μας, έπρεπε να προσέξει ότι δεν υπάρχουν ραχιαία πτερύγια, ότι το άνοιγμα της ουράς είναι μεγάλο για δελφίνι, την εμφανή καμπούρα και το κεφάλι της φώκιας που είναι ξεχωριστό, μη έχοντας σχέση με τη μύτη του δελφινιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου