Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ (ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ)

ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ (ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ) 
Το νόμισμα αποτελεί την ιστορική βάση κάθε πόλης της αρχαιότητας. Μας υπαγορεύει τους Θεούς που λάτρευαν, τις ασχολίες των κατοίκων, τις συμμαχίες τους, τις περιόδους ακμής ή παρακμής που έζησε η πόλη, ακόμα και την πανίδα της περιοχής δείχνει. Είναι ατυχία όταν η πόλη δεν έκοβε νομίσματα. Χωρίς αυτά, από εκατοντάδες πόλεις, δεν έχουμε το παραμικρό ιστορικό στοιχείο. Γι αυτό βέβαια φρόντισε η ατυχία. Για δεκάδες άλλες πόλεις όμως που είναι εξαφανισμένες, φρόντισαν αρχαιολόγοι που αποφάσισαν ότι είναι νομισματολόγοι.
Πόσοι ξέρουν, ότι εκεί στο ακρωτήριο Ποσείδι, στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής, υπήρχε πόλη που λεγόταν Ποσειδωνία; Πόλη ακμαία, που ο πλούτος της προερχόταν από το Παγγαίο, γιατί είχε αποίκους εκεί; Κανένας βέβαια και αυτό γιατί οι «ειδικοί» δεν αντιλήφθηκαν τα νομίσματα της πόλης. Έτσι η Ποσειδωνία στη Χαλκιδική και οι Ποσειδώνιοι άποικοι στο Παγγαίο είναι άγνωστα κεφάλαια της ιστορίας.
«Ειδικοί» του μακρινού παρελθόντος, με αφορμή το μονόγραμμα Π ή το δίγραμμα Π Ο που υπήρχε στο πεδίο νομισμάτων (1), χαρακτήρισαν αυτά Ποτιδαϊκά. Θα έπρεπε κάποια απλά πράγματα, που δεν απαιτούσαν ιδιαίτερες γνώσεις νομισματικής, να μη διαφύγουν της προσοχής. Η Ποτίδαια σαν Κορινθιακή αποικία που ήταν, δεν θα έπρεπε να κόβει νομίσματα σε Σαμιακό (Αττικοευβοϊκό) πρότυπο. Η θεματολογική ανακολουθία που προέκυψε με τα ενεπίγραφα Ποτιδαϊκά νομίσματα αργότερα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Το αν η Ποτίδαια τον 5ο π. Χ. αιώνα, εν μέσω των προβλημάτων της, κατάφερε να οργανώσει νομισματοκοπία του μεγέθους που εμφανίστηκε να έχει, θα έπρεπε τουλάχιστον να προβληματίσει.
Όταν προ ετών, σε ανακάλυψη νομίσματος το δίγραμμα έγινε τρίγραμμα, θα περίμενε κανείς να αποκατασταθεί επιτέλους η αλήθεια. Βλέπετε, κάποιος χαράκτης τότε, αποφάσισε να βάλει και το τρίτο γράμμα στην επιγραφή. Και αν το Π Ο Σ (2) ήταν δύσκολο να οδηγήσει στην Ποσειδωνία, έπρεπε τουλάχιστον τα Ποτιδαϊκά νομίσματα να αποχαρακτηρισθούν και έτσι να αποκατασταθεί η ιστορία. Φανταστείτε πόσα θύματα θα θρηνούσαμε, αν οι αρχαιολόγοι ήταν γιατροί !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου