Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΙΕΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ


ΙΕΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Κάποτε, δεκαετίες πίσω, η γη της Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα του Παγγαίου, έδωσε ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα. Το ιερό του ΗΡΩΑ ΑΥΛΩΝΙΤΗ. Θυμάται κανένας τίποτα γι αυτό; Η τοποθεσία είναι ανάμεσα στην Ελευθερούπολη με τη Μουσθένη, πλησίον στα Κηπιά. Βρέθηκε ανάγλυφο εκεί με ιππέα και επιγραφή που μεταξύ άλλων, ονομάτιζε αυτόν ΗΡΩΙ ΑΥΛΩΝΙΤΗC. Υπεύθυνη της ανακάλυψης η Κα Χάιδω Κουκούλη Χρυσανθάκη. Αν προσέθετε πέντε ή έξη λέξεις στο όνομά της, τότε ίσως και να καταλάβαινε τι βρήκε. Είναι αυτή, που στο τελευταίο αρχαιολογικό συνέδριο (Μάρτιος 2016), αγνοώντας το «η σιωπή είναι χρυσός» ή «στου κρεμασμένου το σπίτι δεν μιλάνε για σκοινί», εξέφρασε γνώμη και αντιρρήσεις. Αυτή που 25 ολόκληρα χρόνια, σε παραλία δεν βρήκε κόκκο άμμου.
Στον Γενάρχη (PARENTI) του πρώτου νομίσματος, αν σεβόταν το επάγγελμά της και περισσότερο εμάς, θα ανακάλυπτε τον ιππέα του Ανάγλυφου. Αν έψαχνε λίγο παραπάνω, στο δεύτερο νόμισμα θα ανακάλυπτε και το όνομά του. Στο τρίτο νόμισμα θα ανακάλυπτε την επιγραφή της στα λατινικά (HEROI AVLONITE) και πάλι αν έψαχνε λίγο περισσότερο, θα ανακάλυπτε πάλι το όνομα (4).
Δεν έχω την απαίτηση να ξέρει, ότι μαζί με Ρωμαίο αυτοκράτορα σε νόμισμα, μόνο ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ από τους θνητούς είχε θέση. Έχω την απαίτηση να ξεθάψει ένα ιερό που στήθηκε εκεί για τον Αλέξανδρο. Να κάνει το χώρο επισκέψιμο, όπως θα έπρεπε να είναι δεκαετίες τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου