Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΑΡΤΕΜΙΣ κ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΥΡΟΠΟΛΟΣ


ΑΡΤΕΜΙΣ κ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΥΡΟΠΟΛΟΣ
Σύμφωνα με τον μύθο της κλασικής ελληνικής μυθολογίας, στη Γόρτυνα κατέφυγε ο Δίας όταν, μεταμορφωμένος σε ταύρο, απήγαγε την Ευρώπη από τον Λίβανο. Ο Δίας έφτασε στην Γόρτυνα με μορφή ταύρου και την Ευρώπη καβάλα στην πλάτη του και μόνο κάτω από τον ιερό πλάτανο πήρε ανθρώπινη μορφή εξαιρουμένου ενός μόνο μέλους τους σώματος του. Εκεί έκανε έρωτα στην Ευρώπη επί τρεις ατελείωτες μέρες και νύχτες. Από τη σχέση του Δία με την Ευρώπη γεννήθηκαν. τρία παιδιά, τα οποία έγιναν οι βασιλείς των τριών Μινωικών παλατιών της Κρήτης.
Επάνω σ αυτό το μύθο, η Γόρτυνα στήριξε όλη τη νομισματοκοπία της. Εκεί δίνεται η ευκαιρία σε εμάς, να δούμε τον τρόπο πως απεικονίζεται η αρπαγή της Ευρώπης (2). Οι «ειδικοί» στο νόμισμα αυτό, αναγνωρίζουν την αρπαγή της Ευρώπης. Δεν κάνουν όμως το ίδιο στο Αμφιπολίτικο νόμισμα (3), όπου εκεί περιγράφουν την Άρτεμη ταυροπόλο.
Είναι αλήθεια, ότι η Άρτεμις ήταν στενά συνδεδεμένη με την Αμφίπολη, όπου απεικονίζεται και σε νομίσματα (1). Σε αυτά όμως, για να μπορούμε να επικαλεστούμε την Άρτεμη, πρέπει να αναγνωρίσουμε τόξο, φαρέτρα ή πυρσούς. Αυτά όσον αφορά την Αμφίπολη, γιατί αλλού την αναγνωρίζουμε και από το ελάφι της. Είναι φανερό ότι στη Γόρτυνα και στο νόμισμα της Αμφίπολης (3), δεν υπάρχουν τα παραπάνω γνωρίσματα και άρα δεν έχουμε να κάνουμε με την Άρτεμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου