Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Η ΙΕΡΗ ΠΟΡΤΑ


Η ΙΕΡΗ ΠΟΡΤΑ
Μπορεί μια πόρτα και τίποτα άλλο, να δώσει ταυτότητα σε ένα χώρο; Λόγος γίνεται για την σπασμένη πόρτα, που βρέθηκε στον τελευταίο θάλαμο της ανασκαφής στον «Καστά». Αν αυτή η πόρτα είναι ΙΕΡΗ, τότε η απάντηση είναι, ΝΑΙ μπορεί. Τα τόσα σημαντικά ευρήματα εκεί, καταλήγουν αδιάφορα όσον αφορά την ταυτοποίηση του χώρου κι αυτό γιατί υπάρχει η πόρτα.
Δεκάδες τύποι νομισμάτων (4) και ανάγλυφα (3), απεικονίζουν, όχι μόνο την πόρτα, αλλά και τον τρόπο που ακριβώς θα έπρεπε να είναι τοποθετημένη. Είναι σε εσοχή, όπως ακριβώς δείχνει η αναπαράσταση στην ανασκαφή (2), αλλά και στο νόμισμα (4). Είναι υπερυψωμένη με σκαλί μπροστά, όπως φαίνεται στην ανασκαφή (1), αλλά και στο ανάγλυφο (3), όπως και στο νόμισμα (4). Ήταν έτσι φτιαγμένη, ώστε να δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για μπουκαπόρτα. Αυτή η μπουκαπόρτα λοιπόν, στα νομίσματα και στα ανάγλυφα ή και αλλού ακόμα, απεικονίζεται πάντα κλειστή. Αυτό έχει τον συμβολισμό του και υποδεικνύει ότι αυτή άνοιγε πολύ σπάνια.
Όπως η άγκυρα φωτογραφίζει πλεούμενο, έτσι κι ο κλειστός αυτός χώρος, φωτογραφίζει ένα ευρύτερο συγκρότημα στο οποίο γίνονταν χρησμοδοσίες και αυτό πίσω από την μπουκαπόρτα. Έτσι υποθετικά, αν βρίσκαμε μόνο τον τελευταίο θάλαμο με την πόρτα και όλα τα άλλα κατεστραμμένα και θεμέλια μόνο, πάλι θα έπρεπε να ξέρουμε για το μαντείο και όλους τους συντελεστές του (από τα νομίσματα), που λειτουργούσε στην Αμφίπολη. Τα άλλα όλα ( σφίγγες, μαινάδες, ζωφόρος, ψηφιδωτό, κόκαλα…..), απλά περιγράφουν τα πάντα με εκπληκτική λεπτομέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου