Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΣΤΡΥΜΟΝΑΣ - ΚΕΡΚΙΝΙΤΙΔΑ

ΣΤΡΥΜΟΝΑΣ - ΚΕΡΚΙΝΙΤΙΔΑ
Το «ποταμός - λίμνη» θα περιέγραφε πιο σωστά αυτό το ζωογόνο συνδυασμό, που παρόμοιο δεν υπήρχε πουθενά. Αυτός ο υδάτινος συνδυασμός και η γενικότερη μορφολογία του εδάφους, ήταν οι λόγοι που κατά τον Ηρόδοτο, η παρά του Στρυμόνα χώρα ήταν πυκνοκατοικημένη (πεπολισμένη). Πάνω από εκατό πόλεις υπήρξαν εκεί για να δικαιολογήσουν τον όρο. Κάποιες από αυτές διέπρεψαν στην ιστορία και όλες μαζί, πρωταγωνιστές στις παραγωγές γης και το εμπόριο. 
Η ιδιαιτερότητα του Στρυμόνα να έχει δυο εκβολές, μια στη λίμνη και μια στη θάλασσα, ανανέωνε τα νερά της Κερκινίτιδος λίμνης που ήταν δικό του δημιούργημα. Αυτό επέτρεπε στη λίμνη να έχει παραπάνω από το κανονικό ψάρια. Ο θεοποιημένος ή κατ’ άλλους βασιλιάς Στρυμόνας, φρόντιζε με τον καλύτερο τρόπο τους υπηκόους του. Λέγεται ότι ο Στρυμόνας είχε τρις γιους, το Ρήσσο, τον Βράγγα και τον Όλυνθο. Όταν ο τελευταίος σκοτώθηκε σε κυνήγι λιονταριού, τα αδέλφια του τον έθαψαν και ίδρυσαν πόλη με το όνομά του. Επρόκειτο για την Όλυνθο του Παγγαίου (ύψωμα 133 – Μεσσολακιά), δίπλα στο Στρυμόνα και κοντά στις Εννέα Οδούς (Αμφίπολη).
 Από εκεί οι Χαλκιδαίοι ήλεγχαν την δικιά τους αρχαιότερη κληρουχία, που εκτείνονταν νότια και ανατολικά της λίμνης. Ήταν κατά κάποιο τρόπο η ανταγωνίστρια πόλη των Εννέα Οδών και εξυπηρετούνταν από το ίδιο ποτάμιο λιμάνι.
(1) Ολόσωμος προσωποποιημένος Στρυμόνας. Νόμισμα από την Αμφίπολη φέρων την επιγραφή CΤΡΥΜΩΝ (198 - 217 μ. Χ.).
(2) Προσωποποιημένος Στρυμόνας. Νόμισμα ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ, κομμένο στην Αμφίπολη (168 - 148 π. Χ.).






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου