Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

«ΠΗΓΕΣ» ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

«ΠΗΓΕΣ» ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Οι αρχαίες «πηγές» είναι απλά ο εύκολος δρόμος της αποστήθισης γεγονότων, που γράφτηκαν κάποτε. Το είπε ας πούμε ο Αρριανός ή ο Πλούταρχος και «τα σκυλιά δεμένα». Ο δύσκολος δρόμος είναι να αναρωτηθεί κάποιος, να διασταυρώσει να αμφιβάλει αν χρειαστεί και τελικά να εκτιμήσει. Οι περιπτώσεις όπου οι αρχαίες «πηγές» πέφτουν σε αντιφάσεις, είναι άπειρες. Άραγε, πέντε αιώνες μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, πόσο καλά ενημερωμένος ήταν ο Αρριανός; 
Το ίδιο και ο Πλούταρχος τέσσερις αιώνες αργότερα.
Είναι γεγονός ότι ο Αλέξανδρος εξέφρασε μία άποψη κατά του πατέρα του. Ποιος θα μας πει με βεβαιότητα, ότι είχε δίκιο. Κι αν είχε δίκιο ο Κλείτος; Που για να τον σκοτώσει ο Αλέξανδρος, μάλλον είχε. Η σκοτεινή αυτή πλευρά του χαρακτήρα του Αλεξάνδρου, αν συνυπολογίσουμε τις επιρροές της μητέρας του Ολυμπιάδας, δεν είναι καθόλου περίεργη. Ο ανταγωνισμός προς τον νεκρό πατέρα του, δεν τον άφηνε να δει την αλήθεια. Ανήκε στο ανάστημά του, να υποτιμά στα οικονομικά τον πατέρα του, για να αναδειχθεί ο ίδιος; Τι από τα δυο διέρρευσε στους αιώνες; Η άποψη του Αλεξάνδρου ή του Κλείτου; Του ισχυρού θα έλεγα εγώ.
Νομίσματα που Αλεξάνδρου, χρυσά και αργυρά, κόβονταν από το 336 έως το 63 π. Χ. με τελευταίο να κόβει τον Μιθριδάτη ΣΤ΄. 273 ολόκληρα χρόνια δηλαδή. Αυτό δεν στάθηκε δυνατό να προσπεράσει νομισματικά τον Φίλιππο, που η περίοδος νομισματοκοπίας του, κράτησε μόνο 23 χρόνια.
«Πηγές» λένε, ότι το βαμβάκι ήρθε στην Ελλάδα, από τον Αλέξανδρο το 325 π. Χ.. Το νόμισμα λέει, ότι το 400 π. Χ., υπήρχε στην Ελλάδα!!! και άρα από πολύ νωρίτερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου