Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΣΠΑΝΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ - αγκινάρα


     Η αγκινάρα είναι φυτό ιθαγενές των χωρών της Κεντρικής και της Δυτικής Μεσογείου και γράφεται ότι μετεφέρθη στην Ανατολική Μεσόγειο περίπου το 500 π.Χ. Εκτός από την πλούσια διατροφική της αξία, η αγκινάρα χρησιμοποιείται και ως φάρμακο, αφού βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Από την αρχαιότητα ακόμη χρησιμοποιούνταν για την πέψη των λιπαρών τροφών, αλλά και για τη δυσκοιλιότητα, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα συστατικά της αγκινάρας είναι χολαγωγά διουρητικά και έχουν την θεραπευτική ιδιότητα να απομακρύνουν την χοληστερίνη από το αίμα. Επίσης η αγκινάρα, θεωρείται ότι είναι κατά της αρτηριοσκλήρυνσης και της ανεπάρκειας συκωτιού. Είναι ακόμα τονωτική, κατά των διαλειπόντων πυρετών, κατά του τεταρταίου πυρετού, κατά της υδρωπικίας, κατά των παθήσεων του συκωτιού και κατά των ρευματισμών. Έχει επίσης ιδιότητες κατά της πέτρας των νεφρών, κατά του ίκτερου και είναι επίσης καρδιοτονωτική και καθαριστική του αίματος.
1
2


      Διαβάζοντας αυτά, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια καταπληκτική τροφή, που είναι άγνωστο αν όντως μεταφέρθηκε το 500 πΧ. στον Ελλαδικό χώρο. Αλλού γράφεται ότι υπήρχε από το 1000 πΧ. και ένας θεός ξέρει τι άλλο. Όμως η μοναδική άμεση απόδειξη που δεν χωρά αμφισβήτηση είναι το νόμισμα. Ποτέ κανείς δεν αντιλήφθηκε ότι η αγκινάρα απεικονίζονταν σε νομίσματα. Στο νόμισμα Νο 2 του 500 πΧ., απεικονίζεται η αγκινάρα πάνω από το σταφύλι. Αγκινάρα και σταφύλι μαζί, σαν σύμβολο πλέον, βρίσκονται στο νόμισμα Νο 1. Αυτές είναι οι μοναδικές απεικονίσεις της αγκινάρας σε νομίσματα του Παγγαίου, που αν μη τι άλλο, πιστοποιούν την καλλιέργειά της εκεί.

      Αναγνωρίζοντας τον τόπο κοπής των νομισμάτων, εντοπίζουμε και τον τόπο καλλιέργειας της αγκινάρας, που ήταν στην ανατολική Βισαλτία και στα νοτιοανατολικά της Κερκινίτιδος λίμνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου