Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΚΥΖΙΚΟΣ

 Δεν ήταν μόνο η Μακεδονία που από την πρωτεύουσά της Βέροια και μέσα από τα νομίσματα (νο 1,2), εξέφραζε την λατρεία του Αλεξάνδρου. Ήταν και η Κύζικος στη μακρινή Μυσία (νο 3,4), εκεί όπου στο Γρανικό ποταμό ο μέγας στρατηλάτης στην εκστρατεία κατά των Περσών, έδωσε και κέρδισε την πρώτη του μάχη. Δυστυχώς όμως αρχαιολόγοι που είναι κάκιστοι νομισματολόγοι, δίνουν την κάτωθι περιγραφή (3) σε αυτόνομα νομίσματα της Κυζίκου.

1
 2
3
4




(3) MYSIA, Cyzicus. Pseudo-autonomous issue. Time of Valerian I and Gallienus, AD 253-268. Æ (25mm, 7.59 g, 6h). Diademed head of the founder of Cyzicus right / Small altar between two flaming torches entwined with serpents.

      Θα έπρεπε να προσέξουν, ότι παρά την επιγραφή Κ Υ Ζ Ι Κ Ο C, το πρόσωπο που απεικονίζεται είναι του Αλεξάνδρου. Για τους Κυζικινούς ήταν ύψιστη παραχώρηση να προσωποποιήσουν κάποιον στον ιδρυτή της πόλης τους. Ο Αλέξανδρος ήταν γι αυτούς ο απελευθερωτής της Κυζίκου και δεν το ξέχασαν παρά τους αιώνες που πέρασαν. Γιόρταζαν τα ΟΛΥΜΠΙΑ προς τιμήν του μεγάλου στρατηλάτη, ακριβώς όπως και οι Μακεδόνες στη Βέροια (νο 2). Τα νομίσματα αυτά (νο 3,4) έπρεπε να χρονολογηθούν παράλληλα με τα Μακεδονικά. Όσο δηλαδή η φανερή λατρεία του Αλεξάνδρου ήταν επιτρεπτή από τους Ρωμαίους (217 – 249 μΧ). Ο περιγράφων του νομίσματος δεν έκανε καμιά αναφορά στο φίδι κάτω από το λαιμό (νο 3). Όφειλε να μπορεί να το συσχετίσει με το αντίστοιχο στο Μακεδονικό νόμισμα νο 1. Έτσι όχι μόνο δεν θα πρόσθετε μια ακόμα στρέβλωση στην ιστορία, αλλά θα πρόσθετε και νέα δεδομένα σε αυτή. Όμως όπως θα έλεγε ο ίδιος αν ερωτούνταν, αρχαιολόγος είμαι και όχι νομισματολόγος. Απάντηση όμως του έδωσε πριν 120 χρόνια ο αείμνηστος Σβορώνος, που ισχυρίστηκε ότι όποιος δεν επωφελείται των νομισματικών φώτων, είναι κακός αρχαιολόγος.

      Είναι αλήθεια, ότι δεν θυμάμαι να παρουσιάστηκε ποτέ νομισματικό αποδεικτικό υλικό, σε καμιά αρχαιολογική αποκάλυψη. Η ανασκαφή της Αμφίπολης δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Πιθανότατα κατά τον Σβορώνο, κακοί αρχαιολόγοι – κακές αποκαλύψεις.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου