Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ

Υπήρχε ένα σύμβολο που στα τέλη του 6ου και στις αρχές του 5ου αιώνα πΧ., χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις. ‘Όταν δηλαδή προέκυπτε συγχώνευση δυο λαοτήτων, τότε εμφανιζόταν στα νομίσματα αυτό το σύμβολο (βλέπε νομίσματα).
1a

2a



Έμοιαζε με τον πλανήτη Κρόνο και η λογική του ήταν απλή. Αν πάρουμε δυο μπίλιες, μια γυάλινη ας πούμε και μια από πλαστελίνη, συμπιέσουμε τη γυάλινη μέσα στην άλλη, τότε δημιουργείται αυτό που βλέπουμε. Πρακτικά αυτό σήμαινε συγχώνευση.  
      Θα μπορούσε να είναι ένας κένταυρος χωρίς χέρια (νο 3), όμως ήταν κάτι άλλο που φτιάχτηκε μοναδικά για να συμβολίσει κάτι. Φτιάχτηκε για να συμβολίζει την αρχαιότερη νομισματική ένωση, δυο πολιτισμών που στην ιστορία του Παγγαίου άφησαν ιστορία. Επρόκειτο για τους Πιέρες που το όνομά τους αναφέρεται μέχρι σήμερα και τους Θασίτες που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις.

1
2

3

      Προφανώς εντυπωσιασμένοι οι Πιέρες από την νομισματική πολιτική των Θασιτών και οπωσδήποτε στα πλαίσια μιας γενικότερης πολιτικής σχέσεων των δυο πολιτισμών, όπως κατόπιν της έρευνας αυτή παρουσιάζεται, προσάρμοσαν το 510 πΧ. περίπου, την νομισματοκοπία τους σ’ αυτή των Θασιτών. Η προσαρμογή δεν αφορούσε τη θεματολογία των νομισμάτων τους, αλλά το νομισματικό πρότυπο (βάρη) των Θασιτών σε όλες τις υποδιαιρέσεις του. 
     Ο αιγοσάτυρος (νο 3) πολύ ξεκάθαρα δείχνει και παραστατικά, την νομισματική ένωση μεταξύ Θασιτών και Πιέρων. Στο σώμα του αίγαγρου από Πιέριο νόμισμα (νο 1) τοποθετήθηκε κεφαλή σατύρου από Θασίτικο νόμισμα (νο 2). Έτσι προέκυψε ο αιγοσάτυρος. Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι το βάρος που επέλεξαν οι Θασίτες γι αυτό το νόμισμα. Επέλεξαν το βάρος του Κλαζομένιου (Ρόδιου) στατήρα (15,60γρ)  από το οποίο γεννήθηκε το δικό τους νομισματικό πρότυπο. Το γεγονός ότι το βάρος του νομίσματος με τον αιγοσάτυρο, δεν χρησιμοποιούνταν σε καμιά φάση νομισματοκοπίας Θασιτών και Πιέρων, μας δίνει το πρώτο μετάλλιο της νομισματικής ιστορίας.

                                                                        4
                                                                          5
                                                                          6


      
Η μπίλιες πάνω στο πεδίο πάμπολλων νομισμάτων, υπήρξε ένα μυστήριο που δεν ερμηνεύτηκε ποτέ. Η έρευνα του «ΠΕΡΙΞ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΣ», έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις γι αυτό το φαινόμενο. Στο Πιέριο νόμισμα νο 1 και στο Θασίτικο νο 2, υπάρχουν από δυο μπίλιες στο πεδίο. Η από μια μπίλια στα δυο νομίσματα συμβόλιζε τους Πιέρες και Θασίτες αντίστοιχα, ενώ η άλλη συμβόλιζε το τοπικό φύλο στην επικράτεια του οποίου δραστηριοποιούνταν μεταλλευτικά αυτοί.


      Στην περίπτωση της νομισματικής ένωσης Πιέρων του Παγγαίου και Θασιτών (510 πΧ.), προέκυψε άλλη μια μπίλια (νο 4). Μια για Πιέρες, μια για Θασίτες και μια για τους ντόπιους (Ορρέσκειοι). Όταν το 480 περίπου πΧ., οι Ορρέσκειοι συγχωνεύτηκαν στους Πιέρες, τότε εμφανίστηκε το σύμβολο με τις δυο μπίλιες να γίνονται μια (νο 5). Έκτοτε μετά από αυτό το γεγονός, πάλι όλα τα Πιέρια νομίσματα εμφανίζονται με δυο μπίλιες (νο 6).     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου